pumpkin

Piure de dovleac

10/17/2016 05:29:00 p.m.

Sa faci piure de dovleac este foarte usor, dar probabil va intrebati ce se poate face cu el, iar raspunsul este: ce nu se poate? Ei bine dragii mei, incepand de la cheesecake, fursecuri, biscuiti, chec, rulade, placinta dulce, clatite, waffe, muffins, la diferite creme, inghetata sau bauturi (smoothie, frappe, shake), pana la sosuri de paste sau supe creme.

In combinatie cu mirodenii precum scortisoara, nuscoara si cuisoare, se obtin niste arome unice cu acesc piure.


Probabil va amintit de Strudelul cu dovleac sau de Placinta dulce cu dovleac si ricotta, si multe altele retete cu dovleac vor urma, deoarece, in aceasta perioada este foarte usor accesibil si extrem de gustos, ar fi pacat sa nu profitam de el :).

Inainte de toate, as vreau sa va spun cateva beneficii pe care le are dovleac si de ce ar trebui sa il consumam mai des:
- o portie de piure de dovleac conţine mai mult de 200% din aportul zilnic necesar de vitamina A;
- este bogat in beta-caroten datorita culorii, alaturi de morcovi si cartofii dulci;
- este o sursă excelentă de fibre, dar are totodata un conţinut extrem de scăzut de calorii;
- contine beta-caroten antioxidanti care te protejează de cancer, te ajută şi să-ţi menţii frumuseţea pielii, prevenind apariţia ridurilor şi a petelor care apar odată cu înaintarea în vârstă;
- si nu in ultimul rand, are un continut de doua ori mai mare de potasiu decat banana care deja era denumita 'batonul de enegie' din acest motiv.


Toate aceste beneficii sunt nesemnificative daca va place 'pumpkin-ul', asa ca, va invit sa vedeti cum putem obtine un cremos piure care da startul unor delicii culinare.


Ingrediente:
1 dovleac dulce

Cuptorul se porneste la 180 grade Celsius, 350 Fahrenheit.
Luam 'una' bucata dovleac dulce, fie el portocaliu sau alb. Daca este nevoie, se curata putin coaja sub un jet de apa. Al meu dovleac a avut 2.5 - 3 kg.


Se crapa in jumatate si cu ajutorul unei linguri se scobeste mijlocul cu seminte. Semintele nu se arunca, se usuca si se prajesc intr-o tigaie cu putina sare.
Se tapeteaza tava cu putina hartie de copt si se pun jumatatile de dovleac in tava cu parte curatata in jos.


Lasam tava la cuptor pentru 1-1.5 ore, in functie de marimea lui, dar cel mai usor este sa verificati cu o furculita cand este facut, daca furculita intra usor atat in coaja cat si in dovleac, acesta este gata sa fie facut piure.


Dupa ce trece testul cu furculita, scoatem miezul dovleacului folosindu-ne de o lingura. Miezul scos se pune intr-o strecuratoare pentru a lasa excesul de lichid, astfel vom obtine un piure dens.


Cand miezul s-a racit, dupa aproximativ 30-45 de minute, il punem in robotul de bucatarie/blender pana obtinem un piure fin, pentru 1-2 minute.


Se pastreaza excelent intr-un borcanel la frigider pana la 30 de zile sau sigilat in pungi la congelator chiar si 9 luni de zile.

Din dovleacul meu au iesit doua borcanele ca cel din imagine, o cantitate relativ mica, cu siguranta va trebui sa mai coc cativa anul acesta, sa ne satisfacem toate poftele si sa pun niste pungulite si la congelator pentru la anul.


Am atat de multe planuri cu acest piure, incat imi este greu sa ma decid care va fi prima reteta, daca sunteti curiosi si voi, fiti cu ochii pe blog in zilele ce urmeaza, cu siguranta va voi da de stire aici.

Mihai a devenit un fan atat de mare, incat nu vrea nici un desert fara dovleac in perioada care urmeaza, e musai sa fie prezent atat de Halloween cat si de Thanksgiving de asemenea in preparatele noastre.


Sa tragem un ochi si la lista nutritionala care arata foarte bine asa cum am promis.

Lista nutritionala pentru intregul dovleac de 3 kg facut piure.


  Nutritional Facts
   
   Calories 166

   Servings 1




    %Daily Value*
Total Fat 2 g
3 %    
     Saturated Fat 0 g
0 %    
Cholesterol 0 mg
0 %    
Sodium 24 mg
1 %    
Potassium 1.128 mg
32 %    
Total Carbohydrate 40 g
15 %    
     Dietary Fiber 14 g
5 %    
     Sugars 16 g

Protein 6 g
11 %    
* The Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet, so your values may change depending on your calorie needs. The values here may not be 100% accurate.



You Might Also Like

0 comments

Aici poți lăsa un mesaj cu părerea ta referitoare la acest preparat.