fel principal

Pui pe sticla

11/24/2015 01:29:00 a.m.

Imi place foarte mult sa fac puiul in acest fel, mai ales cand e vorba de o masa cu multe persoane, cum faceam cu mama mea duminica cand ne adunam cu totii la masa.

Si pentru ca ziua de Thankgiving se apropie, nu voi gati un curcan (deocamdata e mult prea mult un curcan pentru 2 persoane), dar am sa fac acest delicios pui pe sticla, aromat si crocant.

Cand eram acasa in Romania, procedam astfel cu mama mea, condimentam puiul de cu seara, sambata seara de obicei, si il lasam la frigider pana dumineata, iar cine se trezea prima, punea puiul la cuptor ( de obicei asta era mama mea binenteles, eu nu prea reuseam sa ma trezesc duminica dimineata inainte de 9 ), si il lasam acolo la temperatura mica pentru 3-4 ore, depinde de marimea lui, iar ultima jumatate de ora maream temperatura pentru a se rumeni frumos.



Servit cu muuult mujdei de usturoi preparat de Mihai :), el este faimos pentru gustosul mujdei, si nu doar eu spun asta, ci toti cei care l-au gustat :), cu o garnitura de cartofi la cuptor.

Aceasta reteta o folosim doar de cativa ani, 2-3 cred, inainte faceam puiul in tava la cuptor la temperatura medie, dar sincer diferenta e vizibila fata de cel pe sticla.

In primul rand, el devine mult mai crocant in exteror atunci cand e facut pe sticla, iar in al doilea rand, interiorul se gateste mult mai bine si e mult mai gustos in acest fel, datorita sticlei implute cu apa pe care este pus, apa se incalzeste si ajuta la gatirea puiului la interior.

Ingrediente:
1 pui intreg (al meu are aprox 2 kg)
paprika dulce/picanta
1 catel usturoi zdrobit
1 lingurita oregano
1/2 lingurita rozmarin
1/2 lingurita busuioc
2 linguri ulei sau unt topit
sare si piper

Daca nu dispuneti de toate condimentele, sau nu va plac, fie preferati altele, simtiti-va liberi sa le folositi.

1. Puiul il ungem cu ulei si condimentam de cu seara si il lasam acoperit la frigider peste noapte.
A doua zi pornim cuptorul la temperatura minima sau 150 de grade Celsius.
Puiul condimentat il punem pe sticla umpluta cu apa. Adaugam si in tava 2 cani mari de apa.


2. Introducem puiul la cuptor pentru 3-4 ore, eu l-am lasat 4 ore pe al nostru. Dupa 2 ore incepeti sa stropiti puiul din 30 in 30 de minute cu putina apa din tava.


3. In ultima jumatate de ora, mariti temperatura la 200 de grade pentru a se rumeni, iar cand va place cum arata, il scoateti si opriti cuptorul.


Il mai lasam 10 minute pe sticla, dupa care il scoatem usor  folosindu-ne de un prosop curat sau 2-3 servetele de bucatarie.


Se serveste cald aburind alaturi de garnitura si sosul preferat. Este foarte fraged si aromat, absolut perfect.

Daca va ramane carnita si nu stiti cum sa o consumati, am niste retete perfecte prin care puteti folosi carnea deja gatita, cum ar fi Placinta cu legume si pui sau Enchiladas cu pui.

De asemenea merge de minune in sandvisuri cu paine sau lipii, alaturi de un sos si multa salata (varza, rosii, castraveti, ardei, ceapa verde, masline) la care se pot adauga si cartofi prajiti, un homemade shaorma.

Pentru un pui intreg de aproximativ 2 kg din care se obtine 6-8 portii, lista nutrientilor este urmatoarea:



  Nutritional Facts
   
   Calories 1207






    %Daily Value*
Total Fat 40 g
62 %    
     Saturated Fat 8 g
40 %    
Cholesterol 548 mg
183 %    
Sodium 4238 mg
177 %    
Potassium 2122 mg
61 %    
Total Carbohydrate 12 g
4 %    
     Dietary Fiber 0 g
1 %    
     Sugars 0 g

Protein 220 g
439 %    
* The Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet, so your values may change depending on your calorie needs. The values here may not be 100% accurate.

You Might Also Like

0 comments

Aici poți lăsa un mesaj cu părerea ta referitoare la acest preparat.