desert

Amandine

11/15/2015 08:06:00 p.m.

Una dintre cele mai gustoase prajituri ale copilariei mele, nelipsite din cofetariile romanesti si iubita de toata lumea.

Imi place tare mult sa prepar aceasta prajitura in preajma Sarbatorilor de iarna, este printre preferatele noastre, mai ales a mea, e toata doar o ciocolata..mmm

Obisnuiam sa fac aceste prajiturele cu mama mea cu 1-2 zile inainte de Craciun, si mai mereu cand o fac, retraiesc acele momente, si revine starea de dor de acasa, de familie si prieteni...


Nu este un desert rapid de facut ce-i drept, dar este foarte gustoasa si frumoasa, iar ingredientele sunt la indemana oricui.

Amandina este o prajitura cu multa ciocolata, dupa cum ati observat, cu un blat pufos si bine insiropat, cu o crema pe baza de unt si muulta glazura de ciocolata :)



Normal amandinele au o glazura pe baza de fondant de ciocolata, dar acel fondant are foarte mult zahar (900 g zahar,450 ml apa, 2-3 lg miere de albine si cacao), asa ca eu am preferat varianta cu glazura, dar puteti folosi fondant daca doriti.

Parerea mea este ca aceasta prajitura e mult mai gustoasa decat cea gasita in cofetarii.

Ingrediente:
Blat:
6 oua
150 g. zahar
50 ml. apa
30 ml. ulei
50 g. cacao
8 linguri faina alba
1 lingurita praf de copt (optional)

Sirop:
250 ml. apa
50 g. zahar
100 ml cafea naturala/2 plicuri cappuccino
3 lingurite esenta de rom

Crema:
1 galbenus (optional)
150 g. zahar pudra
250 g. unt gras (80% grasime)
3 linguri cacao

Glazura:
1-2 linguri smantana
300 grame ciocolata amaruie

Batem albusurile spuma, adaugam sarea si zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o spuma foarte groasa.


Galbenusurile le amestecam cu uleiul pana obtinem o maioneza pe care o turnam peste spuma si prin miscari de sus in joc, folosindu-ne de o spatula, incorporam cele doua ingrediente.

Faina o amestecam cu cacaoa si praful de copt, si le cernem in 3-4 ture peste spuma de oua, pana o incorcoram bine .


Compozitia obtinuta o punem intr-o tava tapetata cu hartie si o introducem in cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 30 de minute, sau pana vedem ca blatul e gata, folosind testul scobitorii.


Intre timp ne ocupam de sirop si crema. Amestecam cafeaua cu apa si zaharul si le fierbem pentru 5 minute pana se ingroasa putin, apoi adaugam si esenta de rom.
Eu prefer sa folosesc cafea in loc de cappuccino pentru ca stiu exact ce folosesc, si garantez ca iese foarte gustoasa, dar cum preferati voi.


Pentru crema, untul la temperatura camerei il frecam bine cu zaharul pudra, pana devine spumos, apoi adaugam cacaoa si galbenusul de ou care se poate omite daca nu va incanta ideea de a folosi ou crud in crema.

Cand blatul s-a racit, il taiem in 2 parti egale si il insiropam bine cu jumatate din siropul obtinut.
Punem crema de unt pe foaia insiropata si o intindem unifor pe toata suprafata. Putem opri 2-3 linguri din crema daca dorim pentru decor.


Al doilea blat in asezam peste crema si il insiropam cu siropul ramas, dupa care o dam la frigider pana ne ocupam de glazura de ciocolata.

In baie marina topim ciocolata in care adaugam o lingura sau doua de smantana daca ni se pare ca e prea tare si nu o vom putea intinde pe prajitura.



Luam blatul de la frigider si il taiem in cuburi de dimensiunea dorita, eu am obtinut 20 de prajiturele din intregul blat.

Fiecare bucatica de prajitura o acoperim cu glazura de ciocolata si pe margini lasam sa curga cat de putin, iar din crema oprita putem orna peste glazura de ciocolata.


Le puteti orna cum doriti, eu am ornat in mai multe feluri, m-am jucat putin cu ele :). Puteti folosi si ciocolata alba, sau cu lapte, le puteti combina, sau puteti folosi doar cantitatea de crema lasata.

Au fost foarte gustoase, si se servesc scoase din frigider cu 15-20 de minute inainte de servire, pentru ca ciocolata sa se inmoaie putin iar siropul din blat sa fie la temperatura camerei


Nutrientii sunt pe bucata de prajitura, daca veti obtine 20 de bucati din cantitatea de mai sus, oricum in jur de aceste cifre vor fi nutrientii.

Nu gatim zilnic aceasta prajitura, dar cand o facem, merita savurata, iar apoi trebuie sa vizitatam sala de sport :)


  Nutritional Facts
   
   Calories 296

   Servings 20




    %Daily Value*
Total Fat 21 g
33 %    
     Saturated Fat 12 g
58 %    
Cholesterol 110 mg
37 %    
Sodium 115 mg
5 %    
Potassium 171 mg
5 %    
Total Carbohydrate 22 g
7 %    
     Dietary Fiber 1 g
3 %    
     Sugars 18 g

Protein 3 g
7 %    
* The Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet, so your values may change depending on your calorie needs. The values here may not be 100% accurate.

You Might Also Like

0 comments

Aici poți lăsa un mesaj cu părerea ta referitoare la acest preparat.