Una dintre cele mai gustoase prajituri ale copilariei mele, nelipsite din cofetariile romanesti si iubita de toata lumea.
Imi place tare mult sa prepar aceasta prajitura in preajma Sarbatorilor de iarna, este printre preferatele noastre, mai ales a mea, e toata doar o ciocolata..mmm
Obisnuiam sa fac aceste prajiturele cu mama mea cu 1-2 zile inainte de Craciun, si mai mereu cand o fac, retraiesc acele momente, si revine starea de dor de acasa, de familie si prieteni...
Nu este un desert rapid de facut ce-i drept, dar este foarte gustoasa si frumoasa, iar ingredientele sunt la indemana oricui.
Amandina este o prajitura cu multa ciocolata, dupa cum ati observat, cu un blat pufos si bine insiropat, cu o crema pe baza de unt si muulta glazura de ciocolata :)
Normal amandinele au o glazura pe baza de fondant de ciocolata, dar acel fondant are foarte mult zahar (900 g zahar,450 ml apa, 2-3 lg miere de albine si cacao), asa ca eu am preferat varianta cu glazura, dar puteti folosi fondant daca doriti.
Normal amandinele au o glazura pe baza de fondant de ciocolata, dar acel fondant are foarte mult zahar (900 g zahar,450 ml apa, 2-3 lg miere de albine si cacao), asa ca eu am preferat varianta cu glazura, dar puteti folosi fondant daca doriti.
Parerea mea este ca aceasta prajitura e mult mai gustoasa decat cea gasita in cofetarii.
Ingrediente:
Blat:6 oua
150 g. zahar
50 ml. apa
30 ml. ulei
50 g. cacao
8 linguri faina alba
1 lingurita praf de copt (optional)
Sirop:
250 ml. apa
50 g. zahar
100 ml cafea naturala/2 plicuri cappuccino
3 lingurite esenta de rom
Crema:
1 galbenus (optional)
150 g. zahar pudra
250 g. unt gras (80% grasime)
3 linguri cacao
Glazura:
1-2 linguri smantana
300 grame ciocolata amaruie
Batem albusurile spuma, adaugam sarea si zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o spuma foarte groasa.
Galbenusurile le amestecam cu uleiul pana obtinem o maioneza pe care o turnam peste spuma si prin miscari de sus in joc, folosindu-ne de o spatula, incorporam cele doua ingrediente.
Compozitia obtinuta o punem intr-o tava tapetata cu hartie si o introducem in cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 30 de minute, sau pana vedem ca blatul e gata, folosind testul scobitorii.
Intre timp ne ocupam de sirop si crema. Amestecam cafeaua cu apa si zaharul si le fierbem pentru 5 minute pana se ingroasa putin, apoi adaugam si esenta de rom.
Eu prefer sa folosesc cafea in loc de cappuccino pentru ca stiu exact ce folosesc, si garantez ca iese foarte gustoasa, dar cum preferati voi.
Cand blatul s-a racit, il taiem in 2 parti egale si il insiropam bine cu jumatate din siropul obtinut.
Punem crema de unt pe foaia insiropata si o intindem unifor pe toata suprafata. Putem opri 2-3 linguri din crema daca dorim pentru decor.
In baie marina topim ciocolata in care adaugam o lingura sau doua de smantana daca ni se pare ca e prea tare si nu o vom putea intinde pe prajitura.
Luam blatul de la frigider si il taiem in cuburi de dimensiunea dorita, eu am obtinut 20 de prajiturele din intregul blat.
Fiecare bucatica de prajitura o acoperim cu glazura de ciocolata si pe margini lasam sa curga cat de putin, iar din crema oprita putem orna peste glazura de ciocolata.
Au fost foarte gustoase, si se servesc scoase din frigider cu 15-20 de minute inainte de servire, pentru ca ciocolata sa se inmoaie putin iar siropul din blat sa fie la temperatura camerei
Nu gatim zilnic aceasta prajitura, dar cand o facem, merita savurata, iar apoi trebuie sa vizitatam sala de sport :)
Nutritional Facts
Calories 296
Servings 20
| |
%Daily Value*
| |
Total Fat 21 g |
33 %
|
Saturated Fat 12 g |
58 %
|
Cholesterol 110 mg |
37 %
|
Sodium 115 mg |
5 %
|
Potassium 171 mg |
5 %
|
Total Carbohydrate 22 g |
7 %
|
Dietary Fiber 1 g |
3 %
|
Sugars 18 g | |
Protein 3 g |
7 %
|
* The Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet, so your values may change depending on your calorie needs. The values here may not be 100% accurate. |
0 comments
Aici poți lăsa un mesaj cu părerea ta referitoare la acest preparat.