desert

Savarine

12/02/2015 05:49:00 p.m.

Prima incercare de a face acest desert absolut delicios a fost un adevarat succes, de mult imi doream sa le fac, dar nu gasisem o reteta care sa ma incante cu adevarat, pana intr-o zi cand sotul meu mi-a aratat reteta colegului sau care a devenit atat de faimoasa incat a aparut chiar si in ziarul din Austin intr-o publicatie recenta, link-ul il gasiti aici, iar reteta completa aici

Ce am modificat insa la reteta originala a fost cantitatea de sirop, am dublat-o pentru ca ne plac mai insiropate.


Aceste savarine sunt absolut perfecte, nu exista cale de comparatie cu cele cumparate din multe cofetarii, fiind mult mai aromate, cu o crema mai gustoasa, pufoase si foarte bine insiropate, iar majoritatea ingredientele sunt la indemana oricarei gospodine.

In copilarie consumam des acest desert, este unul din preferatele mamei mele, imi amintesc cu drag atunci cand paseam intr-o cofetarie, ea mereu isi alegea bucuroasa o savarina, in timp ce eu ma uitam cum Amandina imi tragea cu ochiul :), era cea ma ciocolatoasa prajitura.

Ingrediente:
150 ml lapte
1 pliculet drojdie uscata (10g)
1 lingura zahar
250 grame faina alba
2 oua
2 galbenusuri
2 linguri ulei
1/4 lingurita sare

Sirop:
600 ml apa
350 grame zahar
70 ml rom sau 2 lg esenta rom
2 lingurite coaja lamaie/lime/portocala

Crema:
500 ml smantana dulce de frisca
2 linguri zahar
1 pastaie vanilie sau 2 linguri esenta vanilie
2 linguri coaja lamaie/lime/portocala
Dulceata - optional

1. Incepem prin a face aluatul, peste laptele caldut adaugam drojdia uscata si zaharul si o lasam 2-3 minute sa creasca, dupa care o adaugam peste faina, adaugam si ouale, uleiul si sarea.


2. Prin miscari usoare cu spatula, incorporam bine totul pana obtinem o coca elastica si moale pe care o lasam acoperita pentru 30 de minute sa creasca, pana isi dubleaza volumul.


3. Intre timp ne putem ocupa de sirop, intr-o oala adaugam apa si zaharul pe care le fierbem timp de 2-3 minute pana ce zaharul s-a dizolvat complet, apoi adaugam si romul si coaja de lamaie si continuam sa fierbem pentru 2 minute.

4. Dupa ce a crescut coca, intr-o tava de muffins adaugam hartiutele pe care pe umplem, folosindu-ne de o lingura, trei sferturi din marimea lor cu aluat. Pornim cuptorul la 185 de grade Celsius, iar pana ce acesta se incalzeste, lasam sa creasca din nou aluatul in forme.


5. Introducem tava la cuptor pentru 20-25 de minute, pana vedem ca se rumenesc frumos. Ele au cntinuat sa creasca si in cuptor.


6. Cat timp acestea sunt la cuptor, ne ocupam de crema, intr-un bol mare adaugam smantana dulce, zaharul, semintele de la pastaia de vanilie si coaja de lamaie, pe care le mixam cu mixerul pana obtinem consistenta de frisca.

Scoatem tava de la cuptor, apoi scoatem si prajiturelele din forma, iar din partea rotunjita taiem putin incat sa stea drepte pe farfurie. Le taiem de trei sferturi si pe mijloc (le lasam putin prinse intr-un capat), unde le v-om umple cu crema.
Dupa ce s-au racit complet, le scufundam in sirop timp de 1 minut.


Le asezam pe un vas cu margini, eu am folosit o tava de cuptor, deoarece se va scurge putin sirop din ele, si le umplem cu crema de smantana dulce.


Inainte de servire este bine sa stea minim 2-3 ore la frigider, chiar si peste noapte, pentru a isi trage siropul necesar si pentru a fi destul de reci, fiind un desert mai gustos rece decat la temperatura camerei.


Adaugati si putin gem deasupra daca doriti, un gem usor acrisor cred ca merge cel mai bine la ele, eu am facut unul proaspat din 200 grame zmeura si 100 grame zahar, pe care le-am lasat pe foc sa dea 2-3 clocote.


Din aceasta  cantitate ies in jur de 12 savarine, depinde si de marimea formei folosite, mie mi-au iesit exact 12.


  Nutritional Facts
   
   Calories 337

   Servings 12




    %Daily Value*
Total Fat 19 g
29 %    
     Saturated Fat 10 g
51 %    
Cholesterol 122 mg
41 %    
Sodium 86 mg
4 %    
Potassium 98 mg
3 %    
Total Carbohydrate 35 g
12 %    
     Dietary Fiber 1 g
4 %    
     Sugars 20 g

Protein 5 g
10 %    
* The Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet, so your values may change depending on your calorie needs. The values here may not be 100% accurate.

You Might Also Like

1 comments

Aici poți lăsa un mesaj cu părerea ta referitoare la acest preparat.