Prima incercare de a face acest desert absolut delicios a fost un adevarat succes, de mult imi doream sa le fac, dar nu gasisem o reteta care sa ma incante cu adevarat, pana intr-o zi cand sotul meu mi-a aratat reteta colegului sau care a devenit atat de faimoasa incat a aparut chiar si in ziarul din Austin intr-o publicatie recenta, link-ul il gasiti aici, iar reteta completa aici
Ce am modificat insa la reteta originala a fost cantitatea de sirop, am dublat-o pentru ca ne plac mai insiropate.
Aceste savarine sunt absolut perfecte, nu exista cale de comparatie cu cele cumparate din multe cofetarii, fiind mult mai aromate, cu o crema mai gustoasa, pufoase si foarte bine insiropate, iar majoritatea ingredientele sunt la indemana oricarei gospodine.
In copilarie consumam des acest desert, este unul din preferatele mamei mele, imi amintesc cu drag atunci cand paseam intr-o cofetarie, ea mereu isi alegea bucuroasa o savarina, in timp ce eu ma uitam cum Amandina imi tragea cu ochiul :), era cea ma ciocolatoasa prajitura.
Ingrediente:
150 ml lapte
1 pliculet drojdie uscata (10g)
1 lingura zahar
250 grame faina alba
2 oua
2 galbenusuri
2 linguri ulei
1/4 lingurita sare
Sirop:
600 ml apa
350 grame zahar
70 ml rom sau 2 lg esenta rom
2 lingurite coaja lamaie/lime/portocala
Crema:
500 ml smantana dulce de frisca
2 linguri zahar
1 pastaie vanilie sau 2 linguri esenta vanilie
2 linguri coaja lamaie/lime/portocala
Dulceata - optional
1. Incepem prin a face aluatul, peste laptele caldut adaugam drojdia uscata si zaharul si o lasam 2-3 minute sa creasca, dupa care o adaugam peste faina, adaugam si ouale, uleiul si sarea.
5. Introducem tava la cuptor pentru 20-25 de minute, pana vedem ca se rumenesc frumos. Ele au cntinuat sa creasca si in cuptor.
Dupa ce s-au racit complet, le scufundam in sirop timp de 1 minut.
Inainte de servire este bine sa stea minim 2-3 ore la frigider, chiar si peste noapte, pentru a isi trage siropul necesar si pentru a fi destul de reci, fiind un desert mai gustos rece decat la temperatura camerei.
Din aceasta cantitate ies in jur de 12 savarine, depinde si de marimea formei folosite, mie mi-au iesit exact 12.
Nutritional Facts
Calories 337
Servings 12
| |
%Daily Value*
| |
Total Fat 19 g |
29 %
|
Saturated Fat 10 g |
51 %
|
Cholesterol 122 mg |
41 %
|
Sodium 86 mg |
4 %
|
Potassium 98 mg |
3 %
|
Total Carbohydrate 35 g |
12 %
|
Dietary Fiber 1 g |
4 %
|
Sugars 20 g | |
Protein 5 g |
10 %
|
* The Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet, so your values may change depending on your calorie needs. The values here may not be 100% accurate. |
1 comments
Le-am facut deja de 4 ori, au iesit perfecte de fiecare data.
RăspundețiȘtergereAici poți lăsa un mesaj cu părerea ta referitoare la acest preparat.