quinoa

Salata de quinoa si legume coapte

7/11/2016 10:30:00 p.m.


Imi place foarte mult sa fac salate proaspete, sau legume de tot felul la cuptor, iar aceasta salata este rezultatul celor doua, o salata colorata, satioasa, plina de fibre si vitamine .

O salata care este la fel de gustoasa calda cat si rece, care poate fi servita ca si garnitura sau ca fel principal, ce ne putem dori mai mult de atat?



Una dintre garniturile preferate de Mihai sunt morcovi si brocoli rumeniti la cuptor, stropite doar cu o lingura de ulei de masline si ninse cu putina sare si piper, in acest fel morcovii sunt extraordinar de dulci si gustosi.

Sfecla rosie e fenomenala, si poate fi adaugata in atat de multe preparate si salate, imi pare rau ca pana acu un an, singurul fel de preparat in care am folosit sfecla era Salata de sfecla rosie, care e foarte gustoasa de altfel, dar e pacat sa nu o folosim mai des.

Cruda, sub forma de suc, preparata la cuptor, sau fiarta, sfecla rosie este o excelenta sursa  de vitamine (A, B, C, E, K), minerale (magneziu, fosfor, fier, calciu, potasiu, magan) si fibre.


Daca nu ati mai folosit frunze de napi pana acuma la preparatele voastre, tin sa va spun ca sunt extrem de sanatoase, coboarata nivelul colesterolului rau, are rol de detoxifiere al organismului, rol anti-inflamator si antioxidant.

Ea a fost declarata una dintre cele mai sanatoase legume din lume datorita cantitatii mari de nutrienti pe care o contine, cum ar fi: fibre, potasiu, vitamina C si B6, toate reducand riscul bolilor cardivasculare.

Ingrediente:
2 sfecle rosii
2-3 morcovi
150 grame kale(napi)
3 fire ceapa verde
180 grame quinoa negatita
1 lingura ulei
1 lingura otet de vin
sare si piper

Dressing:
1 salota sau 1/2 ceapa galbena
1 lingura mustar Dijon
2 linguri otet de vin
3 linguri ulei masline

1. Preincalzim cuptorul la 200° C sau 400° F. 
Punem 500 ml de apa la fiert cu un praf de sare. Cand apa da in clocot, adaugam quinoa si lasam sa fiarba la foc minim pentru 15-20 de minte, paba ce apa este in intregime absorbita de quinoa.

Intr-o tava de cuptor adaugam sfecla rosie si morcovii curatati si taiati cubulete. Peste ele adaugam lingura de ulei si cea de otet, sare si piper dupa gust si amestecam. Adaugam tava la cuptor pentru 40-45 de minute, dupa primele 30 de minute intoarceti legumele cu o paleta.


 2. Pentru dressing, adaugam toate ingredientele intr-un blender si mixam timp de 1 minut.
Il punem la o parte pentru cateva minute, pentru a se combina aromele.


3. Se curata si toaca frunzele de napi impreuna cu ceapa verde. Daca nu va place ca salata sa fie crocanta, ea se poate strange in pumn cu putina sare, in acest fel ea devine mai moale.


 4. Adaugam quinoa fiarta peste verdeturi, alaturi de un praf de sare si piper.


 5. Adaugam si legumele coapte impreuna cu dressingul, si amestecam usor cu o lingura de lemn.


 Se serveste imediat, ajustati dupa gust sarea si piperul. Salata poate fi servita ca si garnitura sau ca atare, alaturi de o crocheta de paine cu ulei de masline si oregano sau branza.


Si pe unde punem faptul ca aceasta salata este, pe cat de frumoasa si sanatoasa, pe atat de gustoasa, sper sa o incercati si voi!


Din cantitatile de mai sus se obtin ~4 portii mari de salata.
Lista nutritionala pentru fiecare portie de salata este urmatoarea:


  Nutritional Facts
   
   Calories 266

   Servings 4




    %Daily Value*
Total Fat 12 g
19 %    
     Saturated Fat 2 g
8 %    
Cholesterol 0 mg
0 %    
Sodium 1098 mg
46 %    
Potassium 615 mg
18 %    
Total Carbohydrate 34 g
11 %    
     Dietary Fiber 5 g
21 %    
     Sugars 6 g

Protein 6 g
12 %    
* The Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet, so your values may change depending on your calorie needs. The values here may not be 100% accurate.



You Might Also Like

0 comments

Aici poți lăsa un mesaj cu părerea ta referitoare la acest preparat.