Checul cu banane sau asa numitul "banana bread" este un desert de origine americana, care a inceput sa apara in cartile cu retete culinare in jurul anului 1930, odata ce bicarbonatul de sodiu a inceput sa fie importat din Anglia. El isi serbeaza ziua nationala pe 23 februarie, avand un succes atat in randul americanilor cat si al intregii lumi.
Checul cu banane are la baza, asa cum ii spune numele, banane bine coapte, obtinand un chec umed si sfaramicios care ti se topeste in gura.
Acest preparat este perfect daca aveti banane foarte coapte, cu coaja patata, ele fiind cele mai potrivite pentru acest delicios chec.
Am mai facut chec cu banane inainte de vacanta din Hawaii, dar nu am fost deloc impresionata de el, si am decis sa nu public reteta. Dar parerea mea s-a schimbat complet in momentul in care am savurat acest minunat chec la micul nostru dejun din Volcanoes National Park - Big Island.
Era atat de bun incat seara cand ne puneam la somn, abia asteptam sa se faca ora 6 dimineata si sa luam micul dejun, perfect pentru a incepe o noua superba zi, una dintre cele mai frumoase zile din viata noastra.
Vacanta noastra in Hawaii a durat 8 zile, dintre care, 4 zile le-am petrecut in zona vulcanilor si a parcului national, iar restul de 4 zile in zona cu plaje, la un hotel din Kona.
Gazda noastra din primele 4 zile a fost extrem de draguta, ea ne servea in fiecare dimineata Papaya cu iaurt si fructe proaspata, lychees ( niste fructe mici specifice zonei ), cafeaua locala, suc proaspat de ananas si acest delicios chec cu banane, a carei reteta a fost musai sa o aflu.
Reteta originala o vedeti pe post-it-ul sub forma de tricou hawaiian, dar eu am adaptat-o ingredientelor la care avem cu totii acces, de asemenea tavilor de care fiecare gospodina dispune.
Cantitatea de mai sus eu am impartit-o in 4, fiind cea mai potrivita pentru o tava normala de chec, iar bananele lor mici le-am transformat in bananele normale pe care le gasim usor cu totii.
Ingrediente:
2 banane coapte
100 grame unt temperatura camerei
100 ml ulei
2 linguri maioneza
1 lingura esenta vanilie
2 oua
200 grame faina
130 grame zahar
5 grame bicarbonat de sodiu
5 grame praf de copt
1 lingurita scortisoara
praf sare
Aceasta reteta a fost deja incercata de cel putin trei ori, asa ca, va garantez ca veti obtine cel mai delicios chec cu banane.
Stiu ca nu este cel mai sanatos desert, contine multe grasimi, dar acestea fac ca textura lui sa fie umeda si pufoasa, absolut perfecta, merita sa il incercati cel putin odata, nu o sa regretati, promit.
1. Pornim cuptorul la 180° C sau 350° F.
Adaugam primele 6 ingrediente, cele umede intr-un vas, si le mixam cu telul. Bananele se pot zdrobi tot cu telul, sau cu o furculita.
Nu mixati prea mult, sa fie doar putin omognizate. Daca raman bucatele de banana nu va speriati, vor fi minunate cand o sa le gasiti in chec.
2. Restul ingredientelor, cele uscate se amesteca intr-un vas separat. Adaugati apoi ingredientele uscate peste cele umede si omogenizati compozitia. Intr-o tava de chec unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt, turnam compozitia.
Rumen si frumos se scoate de la cuptor dar se mai lasa 15 minute in tava.
Noi il gasim cel mai gustos atunci cand e servit la temperatura camerei, nici prea rece nici prea cald, dar asta depinde si de preferinte.
Vreau sa va mai arat ceva frumooos, si anume culorile plajelor pe care noi le-am descoperit si vizitat in Hawaii- Big Island de-a lungul celor 8 zile.
Am sa incep cu cea mai spectaculoasa pe care probabil ati si vazut-o deja pe Facebook, si anume plaja cu nisip verde - Green Sand Beach-Hawaii
Sunt doar 4 plaje cu nisip verde in intreaga lume, dar se 'zvoneste' ca cea mai frumoasa este aceasta din Hawaii, spectaculoasa de-a dreptul. Iar ca sa ajungi aici e nevoie sa urmezi un trail de 3 mile sau 4.8 km printr-o zona desertica, dar merita pe deplin tot efortul.
A doua plaja care ne-a surprins foarte placut a fost cea cu nisip negru - Punaluu Black Sand Beach. Este prima plaja vizitata de noi, mi-a placut la nebunie sa ma joc cu nisipul negru ca macul.
In aceasta locatie se ajunge foarte usor, si este foarte probabil sa te intalnesti cu niste broscutele testoase (green turtle). Ele au aici o zona protejata, unde sunt puse pentru a nu suferii din cauza vizitatorilor curiosi ( noi nu am stiut asta prima data, dar oricum nu le-am atins, doar ca ne-am apropiat putin prea tare, sorry).
A treia plaja este una extrem de interesanta, denumita si plaja Sare si Piper, Ha'ena Beach este comoara ascunsa dupa o excursie de 2,5 mile printr-o zona de jungla si padure. Trailul nu a fost usor, dar a meritat.
Nisipul avand cele doua culori care se amestecau cu fiecare val de apa limpede, hipnotizant, si atat de fin si placut!
Aceasta plaja are 0.5 mile sau 800 metri lungime, apa este foarte limpede iar valurile sunt mici, ceea ce o face perfecta de snorkeling.
A cincea plaja vizitata a fost una de culoare gri - Polulu Beach. Desi nisipul se spune ca este negru, noua ni s-a parut mai degraba gri, Punaluu Beach avand nisipul mult mai negru.
O poveste amuzanta (acum) despre acest trail, inainte sa ne apucam de el, am intrebat o persoana care era de garda, cat de lung este traseul. El mi-a spus ca, la coborare este o mila, iar la intoarcere 10 mile, whaaat? Am ramas socata, cum adica 10, inconjuram? in gandul meu.
Mihai a inceput sa rada ca nu am prins gluma, binenteles ca tot o mila era si la intoarcere.
La final am ras eu de el, de coborat ca de coborat, nu a fost mare lucru, in cateva minute eram jos, dar cand am avut de urcat acea panta abrupta, se observa si in poza cat de jos situata este plaja, iar soarele ne batea in cap, credeti-ma ca parca au fost 10 mile, ba mai mult...
Am ajuns si la plaja cu numarul sapte, si anume Anaeho'omalu Beach. Am venit aici sa vedem apusul, palmierii de pe plaja sunt vedetele, ele fac ca apusul sa se vada superb aici.
Exact langa mal pe partea dreapta se afla un superb restaurant unde avea loc o nunta exact in momentul in care noi am ajuns acolo, era absolut superb. Iar la apus au venit cu totii pe mal la sedinta foto :)
A opta destinatie tip plaja, dar nu cea din urma, este locul unde am facut pentru prima data snorkeling :) si anume - Kahalu'u Beach. A fost un moment de neuitat, abia astept sa il repetam.
Acestea au fost majoritatea plajele pe care am avut ocazia sa le vedem in Hawaii, fiecare speciala in felul ei, toate superbe, cu amintiri unice!
Sper sa va fi adus putin din atmosfera Hawaii-ului si in casele si sufletele voastre, iar daca planuiti o vacanta pe insulele Hawaii, nu e imposibil sa ne intalnim acolo :).
Aloha!
Lista nutritionala pentru checul cu banane:
Se pot servi in jur de 8 portii de chec, lista nutritionala per portie este urmatoarea:
Nutritional Facts
Calories 334
Servings 8
| |
%Daily Value*
| |
Total Fat 26 g |
39 %
|
Saturated Fat 8 g |
42 %
|
Cholesterol 75 mg |
25 %
|
Sodium 301 mg |
13 %
|
Potassium 136 mg |
4 %
|
Total Carbohydrate 26 g |
9 %
|
Dietary Fiber 1 g |
5 %
|
Sugars 20 g | |
Protein 2 g |
4 %
|
* The Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet, so your values may change depending on your calorie needs. The values here may not be 100% accurate. |
0 comments
Aici poți lăsa un mesaj cu părerea ta referitoare la acest preparat.