desert

Cuibi de viespi cu nuca

3/30/2016 05:43:00 a.m.

In familia noastra cunoscuti si sub numele de Trantori, acest desert delicios cu nuca din abundenta, aromat si pufos este perfect in orice perioada a anului, dar binenteles il preferam de sarbatori.


Acesti deliciosi cuibi de viespi cu nuca sunt asemenea cozonacului cu nuca, doar ca sunt gata feliati, se servesc mai usor si nu se usuca asemenea cozonacului feliat, ceea ce ii face perfecti pentru platourile cu prajituri de sarbatori.


Aceasta este o reteta de suflet, luata de la Otilia, mama lui Mihai ( nu imi place sa folosesc cuvantul "soacra", mi se pare prea dur  ).

Imi place mult sa ii prepar si atunci cand calatorim in afara orasului si vrem sa avem ceva bun la indemana in masina, nefiind nevoiti sa cumparam deserturile sau snack-urile din comert.


De asemenea, sunt perfecti la mic dejun alaturi de o cana cu lapte sau ca desert dupa masa.

Pentru aceasta reteta puteti folosi fie 5 galbenusuri de ou, care vor da o textura mai pufoasa si previne uscarea rapida, fie 3 oua intregi, daca nu avem prea multe oua la indemana sau pur si simplu nu dorim sa ramanem cu albusurile.
Daca alegeti sa folositi doar galbenusuri, cu albusurile puteti face o delicioasa Pavlova cu fructe, Macaroons sau desertul copilariei - 'Lapte de pasare', acestea fiind doar cateva idei.

Ingrediente:
5 galbenusuri/3 oua
50 ml ulei
600 grame faina alba
un praf de sare
1 lamaie (coaja rasa)
30 grame drojdie
200 ml lapte caldut
100 ml apa calduta
30 grame zahar

Crema 
180 grame unt la temperatura camerei
100 grame zahar pudra
200 grame nuca macinata (sau dupa preferinte)

Sirop
250 ml lapte 
200 grame zahar
10 grame zahar vanilat


1. Adaugam drojdia intr-un vas cu apa si laptele caldut (nu fierbinte) si lingura de zahar , amestecam si lasam sa stea pentru 10 minute pentru a se activa drojdia, dupa care o adaugam peste faina amestecata cu praful de sare si coaja de lamaie rasa.
Galbenusurile/ouale le amestecam cu uleiul adaugat treptat peste ele, obtinand o maioneza pe care o adaugam si pe ea peste faina si framantam pana obtinem un aluat asemanator cu cel de cozonac.

Acoperim vasul cu un prosop curat si lasam intr-o zona calduta, fara curenti de aer, la crescut pana isi dubleaza volumul, aproximativ 2 ore.


2. Untul il frecam bine cu zaharul pudra pana devine usor spumos si fin.
Rulam aluatul cu sacitorul pe blatul de lucru presat cu faina pana obtinem un cerc de grosimea degetului mic, ungem blatul cu untul frecat cu zahar si presaram nuca macinata.


Rulam usor sa obtinem o rulata destul de lunga, pe care apoi o feliem in felii de aproximativ 2 degete grosime.

Pornim cuptorul la 180 de grade celsius.
Asezam toate feliile intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt, lasand putin spatiu intre ele deoarece acestea vor creste pana le introducem la cuptor.
Intre timp ne ocupam de siropul de lapte, pe care il fierbem cu zaharul, pana acesta se topeste.


Dupa ce au crescut incat sa se atinga intre ei, ii introducem la cuptor pentru 15-20 minute .
Ii scoate afara, punem 2 linguri de lapte pe fiecare cuib de viespe pana terminam tot laptele, si introducem din nou tava la cuptor pentru inca 10-15 minute, pana se rumenesc.


Ii scoatem din cuptor si ii lasam in tava 30 de minute , dupa care usor ii desfacem intre ei. Se pastreaza timp indelungat (pana la o saptamana) acoperiti cu folie alimentara de plastic.


Mirosul va va imbia sa mancati cel putin unul exact dupa ce ii scoateti din cuptor, noi nu mai puteam de pofta cand am simtiti aroma nucilor prajite :).

Sunt foarte pufosi, plini de nuca dar cu o textura umeda data de siropul din lapte, absolut deliciosi, se topesc in gura.


Sunt foarte potriviti si pentru copii ca pachetel la scoata, se impacheteaza si servesc foarte usor, cu o sticluta de lapte sau pur si simplu.


Sa ii serviti sanatosi alaturi de cei dragi din partea carora veti primi cu sigurata doar cuvinte de lauda :).

Lista nutritionala este urmatoarea, pentru aproximativ 30 de bucati obtinute din cantitatile de mai sus, dar simtiti-va liberi sa injumatatiti cantitatile, sau sa le dublati , de ce nu? :)


  Nutritional Facts
   
   Calories 223

   Servings 30




    %Daily Value*
Total Fat 11 g
18 %    
     Saturated Fat 4 g
20 %    
Cholesterol 33 mg
11 %    
Sodium 74 mg
3 %    
Potassium 96 mg
3 %    
Total Carbohydrate 28 g
9 %    
     Dietary Fiber 1 g
5 %    
     Sugars 12 g

Protein 4 g
9 %    
* The Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet, so your values may change depending on your calorie needs. The values here may not be 100% accurate.

You Might Also Like

0 comments

Aici poți lăsa un mesaj cu părerea ta referitoare la acest preparat.