desert

Cornulete

12/20/2015 06:17:00 p.m.


Se apropieee.....cum ce? :)) se apropie Craciunul :). Sfintele Sarbatori de iarna ne bat la usa, asa ca, va aduc reteta mea favorita de cornulete cu gem, nuca sau rahat, dulcele traditional al Sarbatorilor noastre, un desert musai prezent.

Ne plac foarte mult cornuletele, este unul dintre deserturile copilariei noastre care niciodata nu lipsea de pe masa de Sarbatori, asa ca, nu prea concep nici eu masa de Paste, dar mai ales cea de Craciun fara ele, iar aceasta reteta este preferata noastra, cea mai buna incercata pana acum .

Acest desert este des intalnit in familia noastra, si iubit de toti, dupa cum probabil v-ati dat deja seama din toate laudele de mai sus, iar socrul meu le numeste "molecule", deoarece imi place sa le fac foarte mici :)


Ador Sarbatorile de iarna, ador Craciunul cu spiritul de bucurie si veselie pe care il aduce, ador sa gatesc pentru masa de Craciun, dar cel mai mult ador masa traditional romaneasca de Sarbatori.

Cat de placut este sa stai la caldura sobei, langa pervazul geamului cu o ceasca de ceai si "un" cornulet pe fundal de colinde, si sa privesti cum afara ninge bogat si copii se joaca in zapada, bucurandu-se si profitant din plin de ea, iar la fiecare geam stralucesc beculetele bradului impodobit, cum oamenii sunt mai buni si mai fericiti! Acesta este Craciunul!

Daca si voua va plac cornuletele, va invit sa incercati reteta mea indragita de toti cei dragi.

Ingrediente:
200 grame unt/untura
200 grame smantana
1 lingurita drojdie uscata
500 grame faina ( poate putin mai multa)
praf sare
zahar pudra vanilat

Umplutura:
gem cu nuci macinate
rahat
visine compot

Si diminetile sunt mai dulci daca ai cornulete in casa, langa ceasca de cafea sunt absolut de-li-cioa-se!
Dati drumul la colinde si haideti sa facem niste cornulete :), ce ziceti?

1. Incepem usor cu aluatul, topim untul/untura la cuptorul cu microunde, in el adaugam smantana si mixam bine. Adaugam si drojdia si praful de sare si omogenizam bine.


2. Adaugam in 2-3 etape faina cernuta si continuam sa amestecam cu lingura sau mai bine cu mana, pana obtinem o coca care nu se mai lipeste de maini. Atentie doar sa nu fie prea tare, trebuie sa aiba o consistenta usor de modelat.

Daca va place gustul de numa macinata si coapta, puteti adauga si putin miez de nuca macinata in aluat, pentru un plus de savoare, dar scadeti cantitatea de nuca din cea de faina adaugata.


3. Coca obtinuta o lasam minim 15 minute acoperita la frigider, sau chiar mai mult , pana avem timp sa le facem.
Intre timp, putem pregati umplutura, eu am folosit atat nuca macinata cu gem de prune, cat si rahat.

4. Cand luam de la frigider coca, o mai framantam putin si o impartim in 6 parti egale.


5. Pornim cuptorul la 180 de grade, intre timp , intr-o tava unsa cu ulei/tapetata cu hartie incepem sa asezam cornuletele.

Fiecare bila o intindeti cu facaletul intr-o foaie subtire de 1.5-2 mm grosime, mie imi place sa o intind cat de subtire, ca atunci cand de coc, parca ar fi foietaj, foarte fragede.
Taiati in 8 triunghiur, puneti pe fiecare putina umplutura si rulati spre centru

6. Se dau la cuptor pentru pentru 15-25 de minute, depinde cat de maricele le-am facut, dar sa fiti cu ochii pe ele, cand vedeti ca se rumenesc putin , sau cand pe cealalta parte deja au devenit roz, le puteti scoate din cuptor, daca doriti sa fie mai pufoase, daca va plac crocante le puteti lasa sa fie rumene, dar pufoase sunt mai gustoase, zic eu.

Le punem intr-un vas sa se raceasca, dupa care le "tavalim" prin zahar pudra vanilat.
Se servesc cu multa placere, pofta si bucurie, se topesc in gura la cat de pufoase si fragede sunt.


Pot fi facute chiar si cu cateva zile bune inainte, se pastreaza foarte bine, unii spun ca ar fi chiar mai bune putin mai "vechi" :), de obicei e primul desert pe care il pregatim pentru Sarbatori, cu 2-3 zile inainte de Craciun.

Nu prea pot sa spun exact cate porti ies din aceasta cantitate, depinde de placerile si pofta fiecaruia, dar presupunand ca or sa va placa mult, am pus nutrientii pentru aproximativ 10 serviri, 50 de grame/ servire.

P.S Va recomand sa nu va uitati prea mult la calorii, cel putin in ziua de Craciun putem o face exceptie, nu-i asa? :)



  Nutritional Facts
   
   Calories 446

   Servings 10




    %Daily Value*
Total Fat 29 g
45 %    
     Saturated Fat 16 g
81%    
Cholesterol 52 mg
17 %    
Sodium 248 mg
10 %    
Potassium 213 mg
6 %    
Total Carbohydrate 44 g
15 %    
     Dietary Fiber 4 g
17 %    
     Sugars 4 g

Protein 6 g
12 %    
* The Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet, so your values may change depending on your calorie needs. The values here may not be 100% accurate.

You Might Also Like

0 comments

Aici poți lăsa un mesaj cu părerea ta referitoare la acest preparat.