cartofi

Cartofi gratinati

10/17/2014 11:30:00 p.m.

Această rețetă este cunoscută și sub numele de cartofi franțuzești, este o rețetă delicioasă de cartofi frăgeziți la cuptor, cu un sos alb de brânzeturi și ouă fierte, care merg perfect lângă o bucățică de carne.

Cartofii gratinați sunt foarte des întâlniti in casele gospodinelor din Romania, deoarece se prepară ușor,cu ingredinte putine si sunt foarte gustosi atât calzi cât și reîncâlziți, și perfecți de pus la caserolă.


Variatii si combinatii sunt foarte multe, eu am ales sa fac reteta de baza. Rezultatul a fost unul chiar peste asteptari, stiu ca sunt gustosi, dar acestia au fost perfecti, cartofii s-au imbibat cu sosul alb, se topeau in gura, erau pufosi si moi, sosul foarte fin si aromat...

 Ingrediente:
1 kg cartofi
3 ouă
30 grame unt
1 cățel usturoi (opțional)
1/2 ardei rosu (opțional)
o linguriță sare
1/4 linguriță piper
100 grame cașcaval ras

 Pentru sosul alb:
50 grame unt
o lingură  făină
300 ml lapte fierbinte
100 grame cașcaval ras
3 linguri smântână

Eu am adaugat si usturoi si ardei pentru mai multa aroma, dar pot fi eliminate daca nu va plac, mie imi place foarte tare aroma ardelului copt, si gustul suptil am catelului de usturoi.

1. Începem prin a spăla și pune la fiert cartofii și ouăle în apă cu sare.














2. Preparăm sosul alb prin a pune untul într-o tigaie la topit, adăugăm peste el făina și amestecăm în continuu pentru 1 minut, apoi adăugăm încet ca la maioneză laptele fierbinte. Peste sos adăugăm cașcavalul ras, și continuăm să amestecăm până se omogenizează totul.














3. Se amestecă cele 30 gr unt la temperatura camerei, cu un cățel de usturoi, și ungem bine o tavă pentru cuptor. Dăm drumul la cuptor pe 175 grade celsius pentru a se încălzi.



4. După ce cartofii și ouăle s-au fiert, le curățăm de coajă , și începem prin a felia cartofii peste tava unsă, până o acoperim bine, apoi adăugăm și ouăle la fel, feliate subțire, condimentăm cu sare și piper, și continuăm cu un strat de sos alb.



5.Punem al doilea strat de cartofi, câteva feliuțe de ardei roșu, dacă doriți, mie îmi place tare mult ce aromă dă cartofilor , condimentăm puțin iar, și acoperim totul cu restul de sos alb în care am adăugat smântâna, pentru o consistentă mai lichidă. Peste el presărăm puțin cașcaval ras.


6.Introducem tava la cuptor pentru 30 de minute, până cașcavalul se rumenește frumos și se formează o crustă deasupra.














Se poate servi cu o lingură de smântănă sau o bucățică de carne , muraturi sau salata, o cina tare gustoasa.


Să aveți poftă bună !




You Might Also Like

0 comments

Aici poți lăsa un mesaj cu părerea ta referitoare la acest preparat.