fel principal

Rulada de porc cu mere si merisoare

4/20/2016 06:10:00 p.m.

O combinatie de arome extraordinara, umplutura de mere si merisoare aromate cu multe mirodenii (scortisoara, cuisoare, nucsoara, piper negru), fac din aceasta simpla reteta, una extrem de gustoasa.

Am gasit aceasta reteta acu cateva luni bune pe un site foarte interesant, si anume America's Test Kitchen , cu ce e deosebit acest site de un site normal cu retete? pai, pe langa faptul ca poti gasi o gramada de retete atat scrise cat si video, ne spune si de ce aceasta reteta functioneaza atat de bine, cum sa alegi carnea, cum sa prepari sosul, de ce merg condimentele si sosul atat de bine cu carnea, si asa mai departe.


Stiam de aceasta combinatie de pe vremea cand Mihai locuia in Debrecen, iar eu in Baia Mare, si, desi ne vedeam saptamanal si ii gateam, erau zile in care isi gatea el singur.

Mihai e o persoana foarte deschisa la tot ce e nou in aproape orice domeniu, binenteles si in cel culinar, mereu curios sa incerce altceva, imi amintesc perfect ziua cand m-a sunat foarte incantat sa-mi impartaseasca noua lui reteta, si anume una de porc cu mere, de atunci e indragostit de aceasta combinatie, si pe buna dreptate, cine nu ar fi? :)


Este o reteta eleganta si usoara, si se prepara simplu la cuptor. Se spune ca, retetele de carnea de porc cu mere sunt cunoscuta inca din Roma antica, sunt multe 'povesti' despre aceasta combinatie, dar una stiu sigur ca este adevarata, si anume aceea ca, este absolut grozava.

Ingrediente:
2 mere medii
30 ml otet de mere
3 linguri zahar brun
3 lingurite merisoare uscate
1/4 lingurita ghimbir ras
1/2 lingurita mix scortisoara, nuscoara si cuisoare
500 grame cotlet de porc fara os
sare si piper

1. Primul pas este sa curatam merele de coaja, unul il taiem felii subtiri, iar din al doilea facem suc, fie il stoarcem, fie il blenduim, si le adaugam intr-o tigaie la foc mediu (eu de obicei il blenduiesc).
Adaugam si otetul, zaharul, ghimbirul si mixul de condimente. Lasam sa dea un clocot, apoi adaugam un praf de piper negru macinat si merisoarele, si mai lasam pe foc pana obtinem un sos de o consistenta solida.


2. Carnea de porc o feliem pe lungime, incat sa obtinem niste felii cat mai late, pe care le aeram putin cu un batator de snitele. Le condimentam cu sare si piper.


3. Adaugam jumatate din cantitatea de sos pe cotletul de porc, sau depinde cate felii de carne ati obtinut, si le rulam usor.


4. Folosind ata alimentara, legam usor rulourile de carne pentru a nu se desface in timp ce se gatesc la cuptor. Daca ramane putin sos de mere in tigaie, cu o pensula ungeti rulourile pe deasupra, astfel se vor rumeri frumos.

In cuptorul preincalzit la 180 de grade, cu o folie de aluminiu acoperiti tava si o introduceti pentru 20 de minute.


Dupa cele 20 de minute, luati folia de aluminiu si mai lasati rulourile la cuptor pentru inca 30 de minute, in ultimele 10 minute puteti creste usor temperatura la 190 de grade, pentru o culoare mai frumoasa, rumena. Inainte de a fi servite, nu uitati sa eliminati ata de pe rulouri.

Serviti ca fel principal alaturi de garnitura dorita, sau ca aperitiv la mese festive, este foarte gustos si aromat, sosul impreuna cu toate mirodeniile din el fac dintr-o simpla bucata de carne un adevarat deliciu.

Se feliaza foarte usor si frumos atunci cand este rece, aratand perfect pe platorile de aperitive, dar este foarte gustoasa si calda ca fel principal.


Carnea de porc si merele par sa aiba o relatie speciala, preparatele care contin aceste doua ingrediente sunt intotdeauna foarte gustoase, aciditatea merelor cu carnea putin grasa de porc fac din aceasta reteta combinatia perfecta.

Lista nutritionala pentru doua portii din rulada de porc cu mere si merisoare:


  Nutritional Facts
   
   Calories 586

   Servings 2




    %Daily Value*
Total Fat 16 g
25 %    
     Saturated Fat 8 g
40 %    
Cholesterol 208 mg
69 %    
Sodium 161 mg
7 %    
Potassium 42 mg
1 %    
Total Carbohydrate 44 g
15 %    
     Dietary Fiber 2 g
9 %    
     Sugars 38 g

Protein 57 g
113 %    
* The Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet, so your values may change depending on your calorie needs. The values here may not be 100% accurate.

You Might Also Like

3 comments

Aici poți lăsa un mesaj cu părerea ta referitoare la acest preparat.