desert

Profiterol cu inghetata

5/10/2016 05:20:00 p.m.


Aluatul oparit este un aluat frantuzesc care se face foarte usor, avand nevoie de doar cateva ingrediente simple, pe care binenteles le 'oparim', si cu care putem face o gramada de retete gustoase cum ar fi acest profiterol, eclere, choux a la creme, cruller si alte bunataturi frantuzesti.



Astazi vin cu o reteta perfecta pentru zilele calduroase de vara care au inceput sa apara, si anume profiterol cu inghetata de vanilie si sirop de ciocolata, care va satisface chiar si cele mai mofturoase pofte.


Lucrul care m-a fascinat cel mai mult la acest aluat este felul in care creste la cuptor, dublandu-si volumul intr-un timp foarte scurt, fara a folosi nici macar un produs care sa ajute la cresterea lui.
Iar atunci cand le taiati pentru a le umple, veti observa uimiti ca si mine, ca mijlocul lor este complet gol, si-au facut perfect locul pentru umpluturi.

Crustele obtinute pot fi umplute atat cu umpluturi dulci cat si sarate, putem face atat desert cat si aperitiv cu ele, sunt convinsa ca o sa va placa.

Ingrediente:

75 ml lapte,
75 ml apă,
75 g unt ,
5 g zahăr,
2 g sare,
100 g făină,
3 ouă medii.

Cu aceasta reteta de aluat veti obtine o crusta crocanta si aurie, exact cum un ecler sau choux trebuie să fie.

1. Combinam laptele, apa, untul, sarea si zaharul si le punem la foc mic pana acesta incepe sa fiarba si untul s-a topit complet.

Cand dau in clocot, luam vasul de pe foc si adaugam toata faina odata, amestecand cu o lingura de lemn pana obtinem un aluat omogen, mai lasam 2-3 minute aluatul pe foc, amestecand continuu aluatul.
Acesta este gata, atunci cand pe fundul vasului se formeaza o crusta subtire de aluat.


2. Luam vasul de pe aragaz si il lasam pentru 15 minute la temperatura camerei, amestecand odata la 2-3 minute aluatul, pentru a se raci . Dupa cele 15 minute, adaugam pe rand ouale, amestecand dupa fiecare ou pana aluatul este omogen.
!!! Nu adaugati ouale in aluatul fierbinte pentru ca acestea se vor gati si aluatul nu va mai poatea fi folosit!

3. Punem aluatul obtinut intr-un pos, iar pe o tava de cuptor acoperita cu hartie de copt, formam mici bilute.

Cu degetul ud apasam usor varful bilutelor de aluat, pentru a fi cat mai rotunde.


In cuptorul preincalzit la 200 de grade, introducem tava pentru 8-10 minute, pana vedem ca sunt crescute si incep sa se rumeneasca, apoi coboram temperatura la 170 de grade pentru inca 15 minute.
!!! Timpul difera usor in functie de marimea bilutelor de aluat, trageti cate un ochi la ele in timpul lor de gatire.


4. Se scot de la cuptor si se lasa sa se raceasca.

Dupa cum v-am spus, ele sunt complet goale la mijloc, astfel facand procesul de umplere foarte usor.


Umplem fiecare bucata de aluat cu inghetata de vanilie, si se acopera cu ciocolata amaruie topita, sirop de ciocolata, sau fructe. Se servesc.


Desi nu de mult timp am descoperit acest tip de aluat, deja l-am facut de destule ori incat sa ma declar mare fan, atat pentru simplitatea de realizare cat si pentru gustul si aspectul extraordinar. 


Profiterolul poate fi umplut si cu crema de vanilie daca doriti, sau pudding.
Se obtin minim 6-7 portii ca cea din imagine din cantitatea de aluat facuta conform ingredientelor de mai sus.

Lista nutritionala pentru crusta de profiterol per servire (fara umplutura).


  Nutritional Facts
   
   Calories 200

   Servings 6




    %Daily Value*
Total Fat 14 g
21 %    
     Saturated Fat 8 g
39 %    
Cholesterol 122 mg
41 %    
Sodium 155 mg
5 %    
Potassium 72 mg
2 %    
Total Carbohydrate 13 g
4 %    
     Dietary Fiber 0 g
2 %    
     Sugars 1 g

Protein 6 g
11 %    
* The Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet, so your values may change depending on your calorie needs. The values here may not be 100% accurate.

You Might Also Like

1 comments

Aici poți lăsa un mesaj cu părerea ta referitoare la acest preparat.