desert

Fursecuri din nuci si curmale

2/11/2016 05:06:00 a.m.

Aceste prajiturele nu contin faina, ulei/unt sau zahar, si sper sa ma credeti cand va spun ca au un gust foaarte bun sunt foarte satioase si delicioase.
 
Reteta contine nuci si seminte de in, care sunt o sursa bogata de acid folic si acizi grasi omega-3, totodata sunt bogate si in fibre datorita curmalelor, care ajuta la echilibrarea zahărului din sânge.


Aceste prajiturele sunt foarte ciocolatoase, desi nu contin nici macar cacao, seamana mult cu un brownie la consistenta, si e extraordinar cat de usor se fac, dar cel mai important, ce ingrediente contin, doar nuci, curmale si seminte de in, care pot fi inlocuite cu un ou daca nu dispuneti de ele.

Cand doresc ceva duce si rapid, aceasta este prima reteta care imi vine in minte, in 10 minute sunt la cuptor, si in alte 15 minute sunt direct in farfurie :).


Dupa cum ati observat, puteti adauga in ele si stafide, merisoare, ciocolata, bucati de nuci, sau le puteti lasa simple, asa cum le prefer eu :)

Consistenta cremoasa pe care o au de obicei este obtinuta in prajituri de untul sau uleiul folosit, dar, dupa cum ati observat, acestea nu contin deloc grasime vegetala sau animala.


Nu am putut sa ma abtin si sa nu va arat mai de aproape o sectiune delicioasa din ele , sa va dati seama mai usor ce consistenta au, absolut irezistibila, dar macar le putem manca linistiti, fara sa ne simtim vinovati de caloriile acumulate.

Pentru ingrediente folositi o cana de 200 ml, atat pentru masurarea nucilor cat si a curmalelor, este cel mai usor mod de masurare, daca nu aveti la indemana un cantar de bucatarie.

Ingrediente:

1 cana si jumatate nuci
1 cana curmale (aprox 12 bucati )
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/8 lingurita de sare
1 lingurita esenta vanilie
1 lingura seminte de in/chia macinate + 2 linguri apa


Binenteles, vom avea nevoie de curmale fara samburi la aceasta retete, daca gasim de cumparat in acest fel, este perfect, daca nu, este usor de scos samburele inainte de a fi puse in blender.

1. Pornim cuptorul la 180 de grade celsius.  
Intr-un vas adaugam semintele de in sau chia (eu am folosit in) si apa, amestecam si lasam 5 minute sa se absoarba apa.


2. Intre timp macinam nucile in blender, apoi adaugam si curmalele, pana obtinem o pasta.


3. Adaugam oul de in sau cel de gaina, sarea, bicarbonatul de sodiu, esenta de vanilie si benduim pana obtinem un aluat foarte lipicios.


4. Din aluatul obtinut facem niste bilute pe care le aplatizam inainte de a le aseza in tava tapetata cu hartie de copt. Pentru o mai usoara modelare a bilutelor, ne udam cu putina apa pe mana inainte.

Daca doriti, puteti adauga, dupa cum am mai mentionat, diferite fructe uscate, ciocolata sau nuci, eu am adaugat cateva merisoare si chipsuri de ciocolata.


5. Le introducem la cuptor pentru 12 minute, sau pana vedem marginile foarte usor rumene. Eu de obicei le las exact 12 minute, le prefer moi si pufoase in locul celor crocante. Desi v-or parea putin necoapte, nu va speriati, asa trebuie sa arate pentru ca atunci cand acestea se racesc, devin pufoase cu consistenta perfecta.


Le mai lasam 10 minute in tava, pentru a se raci, iar apoi le transferam pe o farfurie de unde pot fi deja servite.


Pot fi pastrate acoperite in frigider pana la o saptamana, si in congelator chiar si o luna de zile, desi niciodata nu a fost nevoie sa fac asta, cantitatea este relativ mica, si sunt atat de gustoase incat nu te poti opri din mancat.


Daca sunteti fani deserturi usoare si sanatoase, aceste cookies va vor surprinde intr-un mod foarte placut.


  Nutritional Facts
   
   Calories 172

   Servings 12




    %Daily Value*
Total Fat 13 g
21 %    
     Saturated Fat 3 g
15 %    
Cholesterol 0 mg
0 %    
Sodium 102 mg
4 %    
Potassium 121 mg
3 %    
Total Carbohydrate 13 g
4 %    
     Dietary Fiber 2 g
9 %    
     Sugars 10 g

Protein 3 g
7 %    
* The Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet, so your values may change depending on your calorie needs. The values here may not be 100% accurate.

You Might Also Like

0 comments

Aici poți lăsa un mesaj cu părerea ta referitoare la acest preparat.