cartofi

Cartofi dulci la cuptor

7/29/2015 06:46:00 p.m.

 Vin si o reteta de garnitura super usor de realizat dar foaarte gustoasa, pe care o prepar atat de des, si care poate fi preparata in atat de multe feluri, pur si simplu punem peste ei ingredientele preferate si ii lasam la cuptor pana devin moi si suculenti, asemeni dovleacului la cuptor.

Zilele acestea am citit o mica povestioara despre acesti cartofi, pe care vreau sa o impartasesc si cu voi :)
Se spune ca, un bucatar, supărat că stăpânul său nu i-a apreciat bucatele (felii de cartofi cruzi, deoarece nu ştia cum se prepară acest cartof), a aruncat cartofii, de ciudă, într-un cuptor încins. Mirosul l-a ademenit pe stăpân, care a întrebat de unde vine acest miros îmbietor iar bucătarul i-a servit apoi acei cartofi copţi, care au fost extrem de apreciaţi şi totodată consideraţi delicatese.

Mirosul , precum si gustul, mi se par foarte asemanatoare cu cele ale dovleacului dulce, de aceea, multa lume il prepara presarat cu miere si scortisoara, caramel sau frisca :), voi veni curand si cu alte retete deosebite ;).


În zilele noastre, cartoful dulce este cultivat mai ales pe tărâmul asiatic, în insulele Pacificului, în întreaga Americă şi în părţile sudice ale Rudiei. Însă China este cel mai mare producător, acoperind circa 80% din producţia mondială şi oferind peste 100 de varietăţi. În India chiar se mai practică folosirea sucului de lămâie în combinaţie cu o pastă de cartofi dulci pentru vopsirea părului :), interesant.

 Proprietati ale cartofilor dulci :
  • au un indice glicemic scăzut, regleaza glicemia ÅŸi imbunatateste digestia, prevenind constipaÅ£ia ÅŸi balonarea;
  • colina din cartofii dulci este un nutrient important care ajută la menÅ£inerea sistemului muscular, dar ÅŸi a memoriei;
  • Vitaminele A, C ÅŸi E din cartofii dulci sunt aliaÅ£ii vederii optime;
  • ÃŽmbunătăţesc circulaÅ£ia sângelui datorită sodiului ÅŸi a potasiului;
Ingrediente:
cartofi dulci
20 grame unt topit/ulei
sare
piper
paprica dulce/afumata (optional)
rozmarin (optional)
oregano (optional)

1. Curatam cartofii, ii spalam si taiem in 8 parti egale, pe care le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt.


2. Daca alegeti sa puneti unt, il topiti intr-un vas pe aragaz sau cuptorul cu microunde, apoi il turnati usor sa acoperiti toti cartofii, si condimentati.


3.Ii introducem apoi in cuptorul preincalzit la 185 grade, unde ii lasam pentru 30-35 de minute, pana cand vedem ca furculita intra foarte usor in ei.


Ii servim ca si garnitura langa absolut orice fel principal, noi il servim adesea cu pui si peste. Are o aroma absolut superba, foarte asemanatoare cu cea a dovleacului dulce, foarte moi si aromati.

Se pot de asemenea servi cu un sos tzatziki, merg de minune, sau un sos delicat de usturoi si ierburi.

Dupa cum v-am spus mai sus, pot fi condimentati dupa preferinta voastra, mie imi plac la nebunie cu paprika afumata si putin unt,


Din cartoful dulce se mai pot prepara o multitudine de preparate, acesta este unul din preferatele noastre, si se face si cel mai usor si rapid, dar de asemenea obisnuiesc sa il folosesc in tarte si chiar si deserturi, sau intregi la cuptor, cu caramel si frisca, o reteta mai "americanizata":).

Lista nutrientilor:


  Nutritional Facts
   
   Calories 172

   Servings 3




    %Daily Value*
Total Fat 8 g
12 %    
     Saturated Fat 5 g
25 %    
Cholesterol 20 mg
7 %    
Sodium 489 mg
20 %    
Potassium 555 mg
16 %    
Total Carbohydrate 24 g
8 %    
     Dietary Fiber 4 g
16 %    
     Sugars 10 g

Protein 2 g
5 %    
* The Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet, so your values may change depending on your calorie needs. The values here may not be 100% accurate.

You Might Also Like

0 comments

Aici poți lăsa un mesaj cu părerea ta referitoare la acest preparat.